Възпоменателна служба по повод Международния ден в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста и 70-годишнината от спасяването на българските евреи

На 27.01.2013 г. в Християнски център „Победа” за седма поредна година се състоя възпоменателна служба по повод Международния ден в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста и 70-годишнината от спасяването на българските евреи. Официално участие в събитието взеха Негово превъзходителство Посланикът на Държавата Израел в България г-н Шаул Камиса Раз, Председателят на Организацията на евреите в България „Шалом” г-н Максим Бенвенисти, Председателят на Централния духовен израелтянски съвет г-н Роберт Джераси, проф. Хени Лорер, представител от софийската секция на ОЕБ „Шалом” и писателят г-н Виктор Барух.

Възпоменателната служба беше открита с две песни на иврит в изпълнение на хора и музикантите към ХЦ „Победа”. Текстът на първата песен „Авину малкену” е традиционна еврейска молитва, изразяваща вика на евреите към Бог за помощ сред трагедиите, в които те са се озовавали толкова често по време на своята история. Думите на втората песен „Ани маамин” са част от декларация на вярата, която евреите са рецитирали по време на ежедневните си молитви в продължение на векове. Преводът на тези думи гласи: „Вярвам аз в идването на Месия и дори и да се бави, аз пак ще Го чакам всеки ден да дойде”. Мелодията на тази песен е написана от хасидския равин Азриел Давид Фастаг от Полша, когато той заедно с други евреи е депортиран в концентрационния лагер Треблинка. Мнозина евреи влизат в газовите камери с тази песен, която впоследствие се разпространява и става известна като Химна на концентрационните лагери.

В изказванията си всички официални гости изразиха дълбоката си признателност към християнската общност за този израз насъпричастност и солидарност с еврейския народ. Те подчертаха нуждата от съвместна работа с християните в България, за да се противопоставим заедно на антисемитизма и всякакви форми на ксенофобия в обществото ни и да не позволим злото, което доведе до Холокоста, да се разраства в наши дни. Можете да гледате изказванията тук, тук и тук.

По време на възпоменателната служба беше изпълнена и песента „При Бога няма свои и чужди”(една от песните за хваление и поклонение в ХЦ „Победа”). Песента беше израз на желанието от страна на християните в тази църква да следват примера на Бог, който обича и приема безусловно всички хора, независимо колко различни са те помежду си.

Особено докосващи бяха свидетелствата на български евреи, оцелели от Холокоста. Две от свидетелствата бяха показани на видео запис, направен специално за възпоменателната служба по време на среща на п-р Андрей Аврамов с г-жа Ивет Анави и г-жа Сарина Челибакова от пловдивската еврейска общност, които споделиха своите спомени за онова време. Видео записа може да видите тук. Също така, изключително вълнуващ беше и разказът на г-н Виктор Барух за някои от случките и преживяванията му в един от трудовите лагери в България, където е бил изпратен през 1943 г.

Възпоменателната служба завърши с изказването на п-р Андрей Аврамов, който подчерта сериозната отговорност на всеки от присъстващите християни да извършим заедно в нашето време това, което Бог очаква от нас, така, както бащите ни изпълниха своя морален дълг по времето на Холокоста и направиха възможно спасяването на българските евреи.