Изказване на г-н Васил Хайкин, член на Ръководството на районната организация на евреите “Шалом”, София, 26.01.2014

Уважаеми дами и господа, Ваше Превъзходителство, Скъпи приятели,

Позволете ми да изкажа благодарност от мое име и от името на Организация на евреите в София “Шалом” за поканата да почетем заедно паметта на жертвите от Холокоста. Днешният възпоменателен ден е с изключителна важност. Еврейският народ винаги ще помни случилото се по време на най-мрачните времена в историята на Европа. Но не по-малко важно е то да се помни от всички хора по света без значение от тяхната националност и религия. Важно е да се разказва на младите поколения, особено днес, когато все още има държави и личности, отричащи случилото се и които се опитват да пренапишат историята.

Нека също така да знаем и да помним за героизма по време на Втората световна война. Емблематичен пример е въстанието във Варшавското гето, където въстаниците успяват да се опълчат срещу нацистката военна машина в продължение на около четири седмици. Баба ми Сара Хайкина е служила като медицинска сестра в Съветската армия. В деня на безусловната капитулация на Германия тя се е намирала в Берлин. Като еврейски потомък се гордея и с факта, че около 10% от еврейското население е воювало на страната на Съюзническите сили. Като войник в израелската армия по време на Втората ливанска война се сблъсках с грозното лице на войната. Оценявам и се възхищавам на високия морал, храброст и себеотрицание, които са проявили войниците на Съюзническите сили, воюващи със злото. Във връзка с това ще цитирам Едмънд Бърг, който е казал, че единственото, от което има нужда злото, за да тържествува е добрите хора да не правят нищо. Хора, бдете! Нека не позволяваме мрачният сценарий на Холокоста да се повтори за нито един народ или малцинство! Нека бъдем нащрек и не забравяме поуките от Втората световна война!

Поклон пред светлата памет на жертвите!

Благодаря ви!

Запис на изказванетона на г-н Васил Хайкин, член на Ръководството на районната организация на евреите “Шалом”, София, 26.01.2014 можете да видите тук.