Изказване на Посланникът на държавата Израел в България, Негово Превъзходителство господин Шаул Камиса Раз 25.01.2015

Добър ден на всички участващи в церемонията, мои приятели, еврейската общност и християнския център, мои братя.

С чест и уважение заставам заедно с вас, за да се обединим в едно семейство, в едно цяло и да почетем паметта на загиналите жертви от трагичното престъпление на човечеството ръководено от нацисткия режим. Ръководителите на този режим са отговорни за унищожаването на 6 милиона евреи и още милиони малцинства.

Геноцидът е бил целта и резултата от престъплението на нацисткото управление. Този замисъл е ръководен от религиозна нетърпимост, вътрешни и външни държавни фактори и неистова жажда за световно лидерство на Хитлер.

Организирането и осъществяването на идеята за омраза е поставило под прицел еврейския народ в Европа, Северна Африка и Средиземноморието. Тази идея е била организирана целенасочено и стратегически наречена окончателното решение на еврейския въпрос. Последователите на това решение са били съпричастни със страх и заплаха. Последователите на това решение и европейски държави са участвали в този план от страх и заплаха, но също така някои от европейските държави са сътрудничели и съдействали.

Дами и господа, България и българският народ бе различен. Той е действал против напрежението и е намерил силата да се съпротиви на плана, в който е бил завлечен. Българският народ се е борил телом и духом чрез протести и демонстрации с лична смелост и поемане на голям риск. Борбата на хората е била мотивирана от изключителна хуманна солидарност. Следва да се отбележат действията на заслужилите български политици като Димитър Пешев, духовниците и митрополит Стефан и Кирил, общественици и други добродетели вписани в списъка на праведниците в Израел в Яд Вашем в Ерусалим. Следва да отбележим и помощта на семействата в Дания и други държави по света, които са закриляли и помагали на евреите.

Спасяването на общността на българските евреи и съдействието за емигрирането им в Държавата Израел дава на България почетно място в изграждането и преуспяването на новата държава Израел – тогава и днес. Българските евреи допринесоха в Израел в културно отношение, икономическо и най-вече за приятелството и топлите отношения между държавите и народите тогава и днес.

Действително много евреи бяха спасени, но не трябва да забравяме тежката съдба сполетяла евреите от Тракия и Македония – 11314 евреи, които не успяха да бъдат спасени. Продължаваме да благодарим на България и да споменаваме този ден, за да не забравяме и да не прощаваме.

Съществуват антисемитски настроения и в днешната действителност. Забелязваме опити за масово унищожаване в Сирия и засилване на религиозния ислямистки фундаментализъм. Задължени сме да не затваряме очи пред тези явления и всемирно да се противпоставяме чрез образование, култура и сигурността за предотвратяване на следващите белези и зародиши на Холокоста.

Светла памет на жертвите на Холокоста и смелостта на борците за свободата. Те ще останат в сърцата ни завинаги.

Уважаеми мой приятел и брат, искам да благодаря от лично мое име, от името на еврейския народ, от името на еврейската общност в България на вас, на хора, на всички организатори, на християнския център, които успяват през тези години да организират възпоменателната церемония, на цялата християнска общност тук в България и в целия свят. Сърдечно благодаря за любовта и топлите отношения, които създадохме между нас. Това е точният и правилният пример за създаване на сътрудничесто на любов между народите и хората. Разчувствам се и се вълнувам всеки път на церемонията от гласовете на хора и от думите, които изпяват с голяма любов и мир. Благодаря ви! Благодаря на всички!

Видеозапис на изказването на Посланникът на държавата Израел в България, Негово Превъзходителство господин Шаул Камиса Раз на 25.01.2015 можете да видите тук.