Европейска Коалиция за Израел

Информация за дейността на Европейска Коалиция за Израел

Европейската Коалиция за Израел (ЕКИ) е основана през 2003г. Целта на организацията е да предостави възможност както на християнските служения, специфично подпомагащи Израел, така и на църквите в Европа, да издигат заедно глас в подкрепа на Израел в рамките на Европейския съюз.

Интересно е да се отбележи, че официалната дата на създаването на организацията през 2003г. съвпадна с еврейския празник Пурим. Ние вярваме, че Бог ни е призовал днес както царица Естир в миналото да стоим заедно с еврейския народ срещу новите заплахи за съществуването на Държавата Израел и срещу растящия антисемитизъм в Европа.

През последните няколко години Коалицията доказа ефективността си в това европейски политически лидери от най-високо ниво да бъдат достигнати с посланието на подкрепа за Израел.

  • Всяка година ЕКИ организира в Брюксел конференция за обсъждане на политиката на Европейския съюз, а също така и Европейска молитвена конференция. През септември 2005г. документ, изготвен от ЕКИ и обосноваващ нуждата от преразглеждане на европейската финансова помощ за Палестинската власт и реформиране на ПВ доведе до замразяването на тази помощ от страна на Европейския съюз през декември 2005г.
  • През последните четири години ЕКИ е официалният организатор на Международния ден за възпоменание на Холокоста в Европейския съюз. Събитията, организирани от ЕКИ по този повод в Брюксел, привличат за участие членове на Европейския парламент, служители в администрацията на Европейския съюз и дипломати от различни нации. През 2008г. президентът на Европейския парламент, Ханс-Герт Пьотеринг ще бъде главният говорител на това събитие.
  • ЕКИ е демонстрирала способността си да предприеме действия, за да мобилизира подкрепата на християните в Европа. Това стана, когато иранският президент Ахмадинеджад планираше да посети Германия във връзка с Футболното първенство за световната купа през 2006г. ЕКИ започна кампания по интернет и по медиите срещу този план и допринесе за това иранският президент да промени намерението си „поради опозицията, пред която е изправен в Европа”. Също така през лятото на 2007г. ЕКИ разпространи сред християните в Европа петиция за освобождаването на тримата отвлечени израелски войници. Петицията беше представена на Международния комитет на Червения кръст в Женева.

В своята история Европа многократно е предавала еврейския народ. Сега е времето ние, християните в Европа, да заемем позиция в подкрепа на Израел. Това не е въпрос на политика, а на вярност към Божието Слово. Нека заедно да издигнем гласа си в подкрепа на Неговата земя и Неговия народ (Пс. 122:6).

Днес Европейската коалиция за Израел и организациите, които членуват в нея, предоставят платформа на християните да изявяват истината и да предприемат ефективни действия в тази насока.