Конференцията от Ванзее, 1942 г.

За да пуснете субтитрите кликнете в екрана с филма и после върху „CC“ -> Bulgarian

Можете да изтеглите видеото от тук.

Можете да изтеглите субтитрите от тук.

90 минути, които промениха историята

Драги Хофман, На 31 юли 1941 г. Маршалът на Великия Райх повери на мен, заедно с другите централни агенции, до които това се отнася, да извършим цялата необходима подготовка по отношение на организационните, практически и материални мерки, необходими за пълното разрешаване на еврейския въпрос в Европа и да му предоставим в близкото бъдеще общия план за това. Прилагам към писмото си фотокопие на тази заповед.

Писмото, изпратено през 1941 г. само до петнадесет човека, на пръв поглед може да изглежда като поредната формална покана за скучно организационно събрание на 20 януари 1942 г. Но 90-те минути, които са необходими на събраните за вземане на решение, ще променят света завинаги. Решението е “да започне елиминирането на еврейския народ”.

Едва петнадесет човека посещават това събиране, но убежденията им и решенията, които те вземат, ще доведат до най-голямото престъпление на човечеството –Холокоста.

Днес ние сме изправени пред същия вид зло, тъй като еврейският народ е заплашен от ядрено унищожение. Днес ние отново трябва да решим какво ще изберем – невежество и пасивност – или действие и решителност.

През 40-те години на 20-и век един друг германец, пастор Дитрих Бонхофер търси хора, които ще се присъединят към него в борбата му срещу масовите убийства на евреи, но открива едва неколцина. Той се оказва в малцинство, понеже официалната църква избира да угоди на Хитлер.

Каква е твоята позиция? Каква е позицията на християнската църква днес? Нужни са само петнадесет човека, за да променят света. Ти един от тях ли си?

С отбелязването на 70-та годишнина от конференцията във Ванзее Европейска коалиция за Израел ще започне тригодишна кампания, насочена към постигане на следните цели: – повишаване нивото на осведоменост в Европа относно историческите факти за Холокоста; – противостоене на отричането на Холокоста, антисемитизма и заплахите за съществуването на Израел днес.

Молим ви да се присъедините към тази кампания, като отбележите 70-та годишнина от конференцията във Ванзее на 20 януари, 2012 г., петък или Международния ден в памет на Холокоста в неделя, 29 януари, 2012 г.

Европейска коалиция за Израел ще подпомогне организирането на възпоменателни събития в Берлин и Брюксел; насърчаваме ви да организирате подобни събития във вашите страни и общности.

За допълнителни образователни ресурси и информация, моля разгледайте материалите за сваляне, сред които ще намерите аудио-визуални материали и примерни сценарии за провеждане на възпоменателна служба. За повече информация относно конференцията във Ванзее може да посетите сайта на музея Ванзее, където ще намерите информация на вашия език.