Международен ден за възпоменание на Холокоста, 27 януари 2013

Скъпи пастири, съработници и приятели,

На 27 януари 2013 г. хиляди църкви в Европа ще проведат възпоменателни служби, отбелязвайки Международния ден в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста. Както знаете, през последните шест години ние организираме национална годишна кампания в тази връзка като част от инициативата на Европейска коалиция за Израел (ЕКИ) „Да се поучим от историята”. Въпреки че желанието ни е да установим добра традиция сред българските църкви чрез ежегодното отбелязване на този ден, ние сме дълбоко убедени, че възпоменанието на Холокоста никога не трябва да се свежда само до традиция. За нас всяка година времето около 27 януари е изключителна възможност да разширим реално влиянието на добрите ценности в нашето общество, заставайки срещу злото на антисемитизма. За съжаление, както сами знаете, през последните години нивото на антисемитизъм в България нараства и нуждата от противопоставяне на това зло става все по-спешна.

През тази година, когато се навършват 70 години от спасяването на българските евреи от Холокоста, ние имаме изключително ценна възможност да напомним по специален начин на обществото ни за доброто наследство, което нашите бащи са ни оставили – наследството на истинска солидарност и автентично приятелство с еврейския народ.

Спомняйки си за трагедията и кошмара на Холокоста, ние трябва да си припомним и това, което спаси българските евреи от този кошмар; нужно е да се поучим не само от грешките, но и от доблестните постъпки на хората от предишните поколения. Нужно е младите хора в България да знаят истината за Холокоста, да познават както трагичните, така и положителните аспекти в тази връзка от своята национална история, за да направят правилния избор в своята лична гражданска позиция и да се конфронтират с всяка форма на антисемитизъм, с която се сблъскват. В крайна сметка, от това зависи бъдещето на нашата нация.

Насърчаваме ви да използвате тази специална възможност, като организирате възпоменателни служби във вашите църкви и поканите оцелели български евреи от Холокоста, които могат да споделят личните си спомени за онова време. Тези хора няма да бъдат още дълго сред нас и сега е времето да чуем техните скъпоценни свидетелства, които могат да послужат на мнозина и да оставят траен отпечатък в сърцата им.

На нашия уебсайт https://remember-holocaust.info/ можете да намерите подходящи материали за подготовка на вашите служби – подробно изложение на събитията, свързани със спасяването на българските евреи, разкази на оцелели български евреи (включително във формата на видео клипове, които можете да изтеглите и да прожектирате), проповеди и др.

Благодарим на всички, които през миналите години са отбелязвали Международния ден за възпоменание на Холокоста и които отново ще се включат в тазгодишната кампания. Вярваме, че когато заедно постоянстваме в сеенето на добри семена, ще пожънем добри плодове в живота на много хора около нас и в обществото ни като цяло.

С уважение,

Андрей Аврамов

Представител за България на Европейска коалиция за Израел

Митка Атанасова

Представител за България на Християни приятели на Израел