Писмо до българските вярващи

Скъпи приятели,

През последните четири години стотици протестантски църкви в България заедно с хиляди църкви в Европа участват в инициативата „Да се поучим от историята”. От 2005 г. тази инициатива ежегодно се организира от Европейска коалиция за Израел (ЕКИ) по повод Международния ден в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста, 27 януари. Тази година, както и досега, в неделната служба най-близо до този ден (30 януари, 2011г.) ние ще почетем паметта на жертвите на Холокоста и ще си спомним за тази чудовищна трагедия в историята на човечеството, за да не позволим тя някога да се повтори.

Като част от подготовката на тазгодишната кампания, Европейска коалиция за Израел се обръща към християните в Европа със специален призив – да почетем не само жертвите, но и оцелелите от Холокоста, които днес живеят в Израел. Броят на тези хора е около 200 000 души, като една трета от тях живеят в условия на бедност и лишения. Всички те са много възрастни и в повечето случаи живеят сами, тъй като съпрузите или съпругите им са починали. Поради кошмара, през който тези хора са преминали в нацистките лагери, много от тях страдат от сериозни болести, които се влошават с напредването на възрастта им и постоянно се нуждаят от средства за медицинска помощ.

Всеки евреин, оцелял от Холокоста, получава социална помощ и обезщетения от Държавата Израел, но те не са достатъчни, за да покрият нуждите на тези хора. Въпреки че израелската икономика продължава да просперира, правителството е принудено да отделя голяма част от държавния бюджет за нужди, свързани с отбраната и сигурността поради постоянната заплаха от унищожение на Израел от страна на враговете му. Също така, в израелското общество има много други групи от нуждаещи се хора, които държавата подпомага, като например жертвите на терора и новите имигранти. Това са основните причини, поради които държавната финансова помощ за хората, оцелели от Холокоста, не е по-голяма.

Поколенията, които бяха очевидци на тези събития, преминават. Можем да кажем, че групата на хората, които са били живи по времето на Холокост и са видели с очите си трагедията на народа на Израел, е всъщност една много малка група от хора на фона на цялото население на планетата днес. Огромната част от хората на земята днес не са били родени в тези тъмни времена и затова да се говори и да се образоват тези следващи поколения се превръща в нещо много, много важно.

На уебсайта ни можете да видите видеоклипа на ЕКИ, специално посветен на тази тема и да го изтеглите, за да го покажете във вашите църкви. Това е една вълнуваща презентация за това как можем да докоснем сърцата на тези скъпоценни хора.

Молим ви също да прочетете писмото от лидерите на ЕКИ, Томас Сандел и Харалд Екерт, което прилагаме тук. Както нашите братя казват в това писмо, когато всеки от нас направи малкото, на което е способен, ние, християните в Европа можем заедно да напишем последната глава, свързана с Холокоста, така че този най-тъмен период в европейската история да завърши в дух на изкупление. За много от хората, оцелели от Холокоста, 2011-а може да се окаже тяхната последна година. Според статистиките, на всеки 30 минути в Израел умира един от тях. За нас това може да е последният ни шанс да изразим любовта и подкрепата си към тези хора.

На нашия уебсайт може да намерите нови материали за провеждането на възпоменателна служба в неделя, 30 януари, 2011 г., а също така и да регистрирате своето участие в кампанията:

Както мнозина от вас знаят, през последните три години българската кампания по отбелязването на Международния ден за възпоминание на Холокоста беше отличена от Европейска коалиция за Израел като изключително успешна национална кампания и пример, от който останалите европейски страни биха могли да се поучат. Този успех се дължи на всеки един от вас, който е участвал досега. Вярваме, че тазгодишната кампания ще бъде още по-успешна и с още по-значимо духовно влияние, ако всеки от нас положи усилие чрез своето даване да докосне поне един човешки живот.

Ваши в Христос,

Пастор Андрей Аврамов – Християнски Център „Победа” София,

Представител за България на Европейска коалиция за Израел

Митка Атанасова,

Представител за България на Християни приятели на Израел