Писмо до българските вярващи, 2012

Уважаеми пастори, съработници и вярващи,

През последните пет години стотици протестантски църкви в България заедно с хиляди църкви в Европа участват в инициативата „Да се поучим от историята”, организирана ежегодно от Европейска коалиция за Израел (ЕКИ) по повод Международния ден в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста, 27 януари. Както и досега, в неделните си служби най-близо до този ден – на 29 януари – ние ще почетем паметта на жертвите на Холокоста и ще си спомним за тази чудовищна трагедия в историята на човечеството, за да не позволим Холокостът никога повече да не се повтори.

Фокусът на тазгодишната кампания е свързан с отбелязването на 70-тата годишнина от конференцията във Ванзее през 1942 г. Това е събиране на висши служители на нацисткия режим в Германия, на което бива приет планът за “окончателното решение” на еврейския въпрос, а именно – унищожаването на 11 милиона евреи в Европа. На събирането присъстват само петнадесет човека, но техните решения променят света завинаги, поставяйки началото на най-голямото престъпление в историята на човечеството.

На нашия уебсайт може да намерите нови материали за провеждането на възпоменателна служба в неделя, 29 януари, 2012 г., включително и видео клип за конференцията от Ванзее, а също така и да регистрирате своето участие в кампанията:

www.remember-holocaust.info

Тези от вас, които желаят да бъдат периодично информирани за многостранната дейност на Европейска коалиция за Израел, могат да се абонират за месечния нюзлетър на ЕКИ на следния адрес: www.ec4i.org.

Наскоро ЕКИ започна специална програма за църкви, които желаят да участват в работата на ЕКИ. Ако вашата църква подкрепя Израел, ако църквата ви е обезпокоена от разрастването на антисемитизма и желае да подкрепи християнските гласове в Брюксел, вие можете да се свържете с г-н Ленарт Фиел, който отговаря за тази програма: lennart.fjell@ec4i.org Програмата включва финансова подкрепа от страна на църкви и отделни вярващи, които желаят да бъдат официални партньори на ЕКИ.

Предварително благодарим на всеки от вас, който ще се включи в тазгодишната кампания и ще подкрепи работата на ЕКИ в България и Европа.

С уважение,

Андрей Аврамов

Представител за България на Европейска коалиция за Израел

Митка Атанасова

Представител за България на Християни приятели на Израел