Писмо до пасторите, 2014

Скъпи пастири, съработници и приятели, На 27 януари светът отново ще отбележи Международния ден в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста с вярата, че съхранявайки спомена за една от най-големите трагедии в човешката история, човечеството ще предотврати бъдещ подобен геноцид. Както и през изминалите години, ние, християните в България, ще участваме в кампанията „Да помним, за да не се повтори” като посветим неделната служба най-близка до деня (26 януари) в памет на жертвите от Холокоста. Кампанията се провежда ежегодно в рамките на инициативата „Да се поучим от историята“, инициирана от Европейска коалиция за Израел (ЕКИ) през 2005 г.

Тази година ние отново ще се възползваме от възможността да погледнем назад в историята, припомняйки си ужаса, който преживяха милиони невинни човешки същества и да се замислим за чудовищната трагедия, която може да се случи, ако злото не бъде спряно навреме.

Сега, когато с тревога отбелязваме нарастващите антисемитски и антиизраелски настроения в световен и национален мащаб, повече от всякога ние сме изправени пред нуждата от категорично противопоставяне на това развитие. Ние трябва ясно да си даваме сметка за заплахата, която крие подобна тенденция и фаталните последици от едно безмълвно наблюдение на разрастващото се зло. Поколенията се сменят, оцелелите от Холокоста бавно ни напускат, а с това и знанието за ужаса на събитията около геноцида над еврейския народ започва да избледнява в умовете на хората. А забравените грешки от историята биват повторени. Затова ние вярваме, че времето около 27 януари е възможност да предадем на хората около нас и на младото поколение информацията, която имаме за Холокоста, за да се поучим от миналото. Това време е възможност да си напомним, че е нужно всеки един от нас на ежедневно ниво да се съпротивява на антисемитизма и свързаните с евреите лъжи, както и на всяка форма на омраза като защитава добрите ценности в нашето общество.

Ние като християни имаме отговорност да прогласим истината и да направим всичко по силите ни, за да избегнем случването на нов Холокост.

Затова, независимо дали досега сте участвали в кампанията, ние ви призоваваме тази година да организирате възпоменателна служба във вашата църква на 26 януари. Нашият уебсайт https://remember-holocaust.info предлага разнообразни материали, които биха помогнали при подготовката на вашите служби – проповеди, разкази на оцелели български евреи, подробно изложение на събитията, свързани със спасяването на българските евреи (включително във формата на видео клипове, които можете да изтеглите и да прожектирате) и др.

Ако имате желание да получавате новини за дейността на Европейска коалиция за Израел, можете да се абонирате за месечния нюзлетър на организацията на следния адрес: www.ec4i.org.

Благодарим на всички, които през изминалите години са провеждали възпоменателна служба по случай Международния ден на Холокоста и които и тази година ще подкрепят инициативата. Искрено вярваме, че личната ангажираност на всеки един от нас допринася за дългосрочния успех на кампанията. Много хора около нас и обществото ни като цяло ще бъдат благословени, ако ние заедно продължим да постоянстваме в това добро дело да издигаме истината и да се съпротивяваме на всяка една проява на антисемитизъм и ксенофобия.

С уважение,

Андрей Аврамов

Представител за България на Европейска коалиция за Израел

Митка Атанасова

Представител за България на Християни приятели на Израел