Писмо до пасторите 2016 г.

Скъпи пастири, съработници и приятели,


На 27 януари светът отново ще отбележи Международния ден в памет на жертвите и оцелелите от
Холокоста в опит да запази жив спомена за тази огромна трагедия и да попречи подобен геноцид да се случи отново. За десета поредна година, ние, християните в България, ще се включим в инициативата „Да помним, за да не се повтори” като посветим неделната служба на 24 януари, за да почетем оцелелите и паметта на жертвите от Холокоста. Кампанията се провежда ежегодно в рамките на инициативата „Да сепоучим от историята“, инициирана от Европейска коалиция за Израел (ЕКИ) през 2005 г.


За съжаление днес светът отново е свидетел на все по-чести прояви на антисемитизъм, които будят
тревога. Обезпокоителен е фактът, че все повече евреи напускат Европа поради страх за собствената си сигурност и живот. България не е изключение. Младото поколение в страната ни не е екипирано с достатъчно знание за ужасяващата реалност на Холокоста, което е благоприятна почва за възхода на расистки идеи. Безпрецедентно високото ниво на антисемитски настроения сред младите хора е сигнал за огромната нужда от действия, с които решително да се противопоставим на разпространението на идеологии, базирани на ксенофобия и омраза. Нужни са инициативи, които да образоват съвременните поколения за истината на Холокоста и кампании като тази, които да им повтарят да не забравят миналото си, но да продължат традицията на онова поколение достойни българи, които не мълчаха, но се съпротивиха на унищожаването на българските евреи.

Не можем да позволим споменът за Холокоста да изчезне заедно с последните оцелели свидетели, защото това би означавало някой ден това трагично събитие да се повтори. Ние всички можем да образоваме, да говорим, да обединим усилията си и да предадем историята на поколенията, които са днес и на тези, които ще дойдат утре.


Независимо дали досега сте участвали в кампанията, ние ви насърчаваме тази година да
организирате възпоменателна служба във вашата църква на 24 януари. На нашия уебсайт https://remember-holocaust.info/ можете да намерите разнообразни материали, които да ви помогнат при подготовката на вашите служби – проповеди, разкази на оцелели български евреи, подробно изложение на събитията, свързани със спасяването на българските евреи (включително във формата на видео клипове, които можете да изтеглите и да прожектирате) и др.


Благодарим на всички, които и тази година ще подкрепят инициативата. Убедени сме, че участието
ви в настоящата кампания ще има важен принос в борбата с антисемитските настроения в нашето време. Искрено вярваме, че ако ние заедно продължим да постоянстваме в това добро дело да издигаме истината, ние можем да имаме добро влияние за формирането на морални ценности в обществото ни, които да попречат трагедията на Холокоста да бъде повторена.


С уважение,


Пастор Андрей Аврамов,
Представител за България на Европейска коалиция за Израел


Митка Атанасова,
Представител за България на Християни приятели на Израел