Писмо до пасторите 2019

Писмо до пасторите 2018 г.
Писмо до пасторите 2018 г.

Скъпи пастири, съработници и приятели,

Тази година ние, християните в България, отново имаме възможността да се включим в инициативата “Да помним, за да не се повтори”, инициирана от Европейска коалиция за Израел (ЕКИ), като посветим неделната служба на 27 януари на Международния ден в памет на жертвите от Холокоста.

През 2019 г. светът ще отбележи 80 години от началото на Втората световна война, която бележи може би най-тъмния период на миналия век, довел до Холокоста и смъртта на милиони невинни хора. Макар и тези събития да не са толкова отдалечени в миналото и да разполагаме с изобилие от източници за тях, техните преки свидетели сред нас стават все по-малко и заедно с това избледнява и споменът за случилото се, а духът на антисемитизъм продължава да е все така жив.

Евреите в Европа днес с основание живеят във все по-голям страх. Наред със случаите на убийства през последните години в редица големи градове в Европа, евреите са обект на ежедневна дискриминация и атаки като оскверняване на гробища, свастики, изрисувани по синагоги и училища, антиизраелски митинги. Ситуацията в България днес е не по-малко обезпокоителна въпреки достойното дело на нашите предци, довело до спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Според проучване на Антиклеветническата лига, създадена в началото на XX век, за да се бори срещу антисемитизма, около 44% от българите хранят антисемитски настроения, което е далеч над средното за Западна Европа, където делът на тези хора е 24%. В същото време процентът на хората, които не са чували за Холокоста или го смятат за мит и преувеличение, е притеснително голям сред младите хора.

Наред с това ние ставаме свидетели на възраждането и разпространението на крайнодесни идеологии и движения, подхранвани от омраза към другия и прояви на нетърпимост към различните от нас.

Всичко това би трябвало да бъде много силен предупредителен сигнал за нас и за нуждата да достигнем до младите хора с истината, защото забравата и непознаването на миналото е един от най-сигурните начини фаталните грешки от историята да бъдат повторени от идните поколения.

За да спрем разпространението на тези зли идеологии и предотвратим повторното случване на Холокост, е нужно да предприемем решителни действия. Затова Ви призоваваме да организирате възпоменателна служба във Вашата църква на 27 януари тази година. Разнообразни материали, включително проповеди, разкази на оцелели български евреи, подробно изложение на събитията, свързани със спасяването на българските евреи и др., можете да намерите на нашия сайт remember-holocaust.info и да използвате при подготовката за Вашата служба.

Нека не изпускаме възможността да направим онова, което е по силите ни, за да се съпротивим на антисемитизма и ксенофобията и да спомогнем за формирането на морални ценности в обществото ни!

С уважение,

Андрей Аврамов

Представител за България на Европейска коалиция за Израел

Митка Атанасова

Представител за България на Християни Приятели на Израел, Ерусалим

Източници:
Западна Европа

България

Знание за Холокоста и отричането му: (52% от хората на възраст между 18 и 34 г в световен план не са чували за Холокоста, а 39% го смятат за мит или преувеличение)

Случаи на убийства на евреи през последните години:

Париж, 2018

Париж, 2015 – 4 загиват при обсадата на еврейски магазин

Брюксел, 2014 – атака над Еврейския музей, 4 загинали

Копенхаген, 2015

Тулуза, 2012 – еврейски деца и учител убити в училище