Писмо до пасторите

Скъпи пастири, съработници и приятели,

През последните осем години стотици протестантски църкви в България заедно с хиляди църкви в Европа участват в инициативата „Да се поучим от историята”, организирана ежегодно от Европейска коалиция за Израел (ЕКИ) по повод Международния ден в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста, 27 януари. Както и досега, в неделните си служби най-близо до този ден – на 25 януари – ние ще почетем паметта на жертвите на Холокоста и ще си спомним за тази чудовищна трагедия в историята на човечеството, за да не позволим Холокостът никога повече да не се повтори.

Фокусът на тазгодишната кампания е свързан с отбелязването на 70-ата годишнина от освобождаването на концентрационния лагер Аушвиц. Този лагер се е превърнал в главния символ на Холокоста, тъй като в него намират смъртта си над един милион евреи и хора от други етнически групи. Освобождаването на лагера от съюзническите войски на 27 януари 1945 г. е събитие от изключително значение. То се случи, защото достатъчно много хора бяха мобилизирали всички свои сили, за да воюват против злото на нацизма, осъзнавайки, че победата над това зло е единственият път към нормален живот за тях, техните семейства, общности и страни.

Днес ежедневните заплахи от тероризъм, на които Израел е бил подложен десетилетия наред, стават все по-осезаеми за всички останали нации. Днес ние все по-ясно осъзнаваме, че не бихме могли да продължим да живеем в мир и сигурност, ако не се противопоставим на злите сили, чиято цел е унищожението на евреи, християни и всички други, които подкрепят добрите морални ценности. Уроците от историята на Холокоста стават все по-актуални за нас самите с всяка изминала година. Нашето благоденствие е неразделно свързано с това на еврейския народ и ако ние не се противопоставим на нарастващия антисемитизъм, който залива света, ние обричаме себе си и бъдещите поколения на кошмарно повторение на историята.

Независимо дали досега сте участвали в кампанията, ние ви призоваваме да организирате възпоменателна служба във вашата църква на 25 януари тази година. Нашият уебсайт www.rememberholocaust.info/download.php предлага разнообразни материали, които биха помогнали при подготовката на вашите служби – проповеди, разкази на оцелели български евреи, подробно изложение на събитията, свързани със спасяването на българските евреи (включително видео клипове, които можете да изтеглите и прожектирате) и др.

Нека не пропускаме тази скъпоценна възможност да бъдем сол и светлина в нашите общности. Заедно ние можем да имаме значимо влияние за доброто на България. С уважение,

Андрей Аврамов
Представител за България на Европейска коалиция за Израел


Митка Атанасова
Представител за България на Християни приятели на Израел