Софийската синагога

Поздравително писмо от г-жа София Коен, Председател на Централния израелтянски духовен съвет

Скъпи приятели,

Като председател на Централния израелтянски духовен съвет Ви поднасям моите най-искрени извинения за това, че не успях да се присъединя към Вас днес. Както всички Вас, така и аз съчетавам семейните си отговорности с професионалните си и социални такива. В момента съм у дома с двете си деца, които боледуват едновременно от сезонния вирус с висока температура и не можех да ги оставя. Сигурна съм, че ще ме разберете. Големият студ навън и болестите, които върлуват, ме карат още повече да оценявам това, че сте се събрали днес тук да споделите скръбта и смирението ни и да почетете паметта на убитите през Втората световна война. Искрено Ви благодаря!

Холокостът е неразбираемо зло. По време на Втората световна война повече от шест милиона евреи, както и роми, хора с увреждания и политически опоненти са убити, обгазени, разстреляни, обесени или уморени от глад като част от систематична кампания за убийство и унищожение. За нацистите убийството на евреи и други нежелани представлява само част от една много по-дълбока философия, отричаща различието и правата на личността. Философия на режим твърдо решен да сломи човешкия дух. В процеса нацистите и техните съюзници посвещават целия ресурс на нациите си за хладнокръвно убийство на невинни хора. Извън възможността на човешкото съзнание е да си представи убийството на шест милиона живи, мислещи, дишащи хора. Но дори и в тези ужасни времена, заобиколени от толкова зло, добротата и героизмът са съществували. Има хора рискували живота си, за да се противопоставят на нацистите и българският народ е пример за такова поведение.

Нашите мъдреци ни учат, че който спаси един живот, спасява целия свят. За онези българи, направили всичко по силите си, за да спасят българските евреи, заставайки твърдо пред лицето на едно невъзможно и непонятно за тях зло, няма съмнение, че са участвали в спасението на целия свят. За съжаление в настоящия момент ние сме изправени отново пред тази философия на омразата, която се пробужда и заживява нов живот. Седемдесет години след падането на Третия Райх има хора, които отричат Холокоста, изтривайки на един дъх страданията на милиони. Тези отричащите и мразещите отново са доказателство, че злото все още е сред нас и е предизвикателство, срещу което ние сме призовани да се борим завинаги. Днес ние скърбим и се питаме за пореден път как е възможна такава безчовечност на човека към човека, но нека с благодарност да си спомним за тези велики хора, които с твърдост се противопоставиха на злото. Нека тяхната памет бъде нашето наследство, нека бъде пътеводна светлина. И най-важното – нека никога не забравяме.

Приемете моите най- сърдечни поздрави!

С уважение, София Коен