Поздравително писмо от Организацията на евреите в България “Шалом” до Християнски център ”Победа” 08.02.2018 г.

Поздравително писмо от Организацията на евреите в България “Шалом” до Християнски център ”Победа”

По повод възпоменателната служба, отбелязваща Денят в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста и 75 години от спасяването на българските евреи Председателят на ОЕБ “Шалом” г-н Александър Оскар и Главният секретар на ОЕБ “Шалом” г-н Йосиф Меламед изпратиха поздравително писмо до Християнски център “Победа”, с което можете да се запознаете по-долу.

Поздравително писмо от Организацията на евреите в България “Шалом” до Християнски център ”Победа” 08.02.2018 г.
Поздравително писмо от Организацията на евреите в България “Шалом” до Християнски център ”Победа” 08.02.2018 г.

Ръководството на ХЦ “Победа” изразява своята благодарност за добрите думи, високата оценка и полученото признание от българската еврейска общност в лицето на ръководството на Организацията на евреите в България “Шалом”. За нас като българска протестантска църква е привилегия и дълг да запазим и продължим доброто наследство, което имаме като народ завещано ни от нашите предци, спасили българските евреи в годините на Холокоста. Заедно със стотиците протестантски общности в нашата страна, които активно участват всяка година, ние ще продължаваме да работим за образоването на младите поколения и за спирането на всяка форма на етническа и религиозна омраза, и на всяка форма на антисемитизъм и ксенофобия в нашата страна.

По-повод на Възпоменателната служба проведена в ХЦ “Победа” на 28 Януари 2018 г., Главният секретар на ОЕБ “Шалом” господин Йосиф Меламед публикува във в. Еврейски вести брой 3, 9ти февруари, 2018 година, статия за събитието, която публикуваме и с която можете да се запознаете.

Вълнуваща церемония за отбелязване на Международния ден за възпоменание на Холокоста

Еврейски Вести 09.02.2018

За поредна дванадесета година ОЕБ “Шалом” и посолството на Държавата Израел бяха поканени на организираната от Християнски център “Победа” церемония за възпоменание на жертвите и оцелелите от Холокоста и 75 години от спасяването на българските евреи.

Проведената при перфектна огранизация под ръководството на пастор Андрей Аврамов служба впечатли и дълбоко развълнува всички присъстващи в залата на Политехническия музей в София.

Ние, гостите от “Шалом”, сред които Виктор Барух, Сара Луна, Софи Данон, Бека Лазарова, Исак Гозес, доц. д-р Албена Танева от СУ “Св. Климент Охридски” и Йосиф Меламед, както и консулът към посолството на Израел – господин Ашер Хофман, с огромно вълнение следва да изтъкнем чистосърдечното внимание на организаторите и присъстващите към евреите и Държавата Израел и искреното съпричастие към съдбата на жертвите и оцелелите от Холокоста. В изпълнената до краен предел зала участваха над 400 души, предимно млади хора.

Развълнуваха ни изпълненията на прекрасните хористи и музиканти, ритуалът по запалването на свещите в памет на шестте милиона загинали по време на Холокоста евреи, както и изключителното слово на пастор Аврамов, въздействащо върху аудиторията с дълбоките познания на историята на Холокоста и Държавата Израел, произнесено ясно и честно с умението на голям оратор. Ще цитирам неговите думи, под чието мото мина този ден: “… Международният ден на Холокоста е възможност не само да си спомним за жертвите на нацисткия геноцид и да почетем онези, които с риск на живота си се изправят смело срещу злото, но и да научим уроците от миналото.”

Момент от възпоментателната служба в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста в Християнски център "Победа" през 2018 г.

Възможността да научат някои уроци от миналото присъстващите получиха от живите свидетелства на тези времена – Сара, Софи и Виктор.

Със спомените на Сара Луна за издевателствата над евреите през годините след приемането на Закона за защита на нацията, но и за съпричастността на близки и съседи.

С разказа на Софи Данон за младежките ѝ въжделения през тези тежки години.

Еврейски Вести 09.02.2018

С прочитането на писмото, изпратено от българските писатели до Богдан Филов, изразяващо тяхната позиция против приемането на мракобесния Закон за защита на нацията, както и споделените спомени на Виктор Барух за тези времена.

С потресаващия разказ на Ашер Хофман за съдбата на неговите баба и дядо, загинали в концлагер, и участието на баща му в изграждането на Израел.

Момент от възпоментателната служба в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста в Християнски център "Победа"  през 2018 г. при запалването на шест свещи, символ на шест милиона убити евреи в лагерите на смъртта

Уроците на историята не бива да се забравят. Трябва да ги знаем и помним, още повече че и днес сме свидетели на прояви на дискриминация, антисемитизъм и ксенофобия. Свидетели сме на опитите да се отрича Холокоста. Същевременно следва да се положат всички усилия за отдаване на необходимата признателност на всички тези хора и огранизации, съдействали за спасяването на евреите през годините на Втората световна война, и наш дълг е да се борим срещу предразсъдъците и лъжата, че етносът, расата, религията или някакъв недъг правят един човешки живот по-малко ценен от друг!

Йосиф Меламед,

Главен секретар на ОЕБ “Шалом”

Препечатано с разрешение от в. “Еврейски вести” от 9 февруари 2018.