Кампания 49 000 цветя - 49 000 спасени еврейски живота

49 000 цветя – 49 000 спасени еврейски живота

В края на ноември 2008 в България се проведе Фестивал на благодарността, посветен на 65-годишнината от спасяването на българските евреи по времето на Холокоста. Едно от най-вълнуващите събития по времето на този фестивал беше раздаването на 49 000 цветя по улиците на шест големи града в страната ни в знак на благодарност към българския народ за спасяването на 49 000 еврейски живота. Организаторите на фестивала, Калин и Шарон Чонев, се обърнаха към евангелските църкви за съдействие и подкрепа в осъществяването на този широкомащабен проект.

На 23 ноември, 2008 г., стотици християни излязоха по улиците на София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Ямбол, за да подкрепят тази инициатива и да помогнат на еврейските общности в своите градове при раздаването на хилядите цветя. Всяко цвете беше придружено от картичка със следния текст: „Моля приемете това цвете, едно от 49 000, които се раздават днес в България като знак на благодарност към вас – потомците на онова достойно поколение българи, които се противопоставиха на злото и избраха да опазят живота”.

Три дни преди това, цвете и картичка получиха и членовете на българското правителство, посрещнати от група младежи пред Министерския съвет.

В раздаването на цветята участваха евреи и християни от всички поколения, включително тийнейджъри и деца със своите родители. Събитието беше отразено в националните и местните медии и получи положителен отклик сред обществеността.

Този проект ни даде възможност за много вълнуващи срещи и разговори с хора, които бяха докоснати от личното внимание към тях. Радостни сме, че успяхме да споделим посланието на благодарност с българи от различни поколения – от възрастни хора, които са преживели лично събитията от 1943 г. до тийнейджъри, които не знаят почти нищо за тези събития. Вярваме, че Фестивалът на благодарността ще помогне на хората в България да оценят доброто национално наследство, което имаме по отношение на еврейския народ и ще насърчат обществото ни като цяло да пази това наследство и да се противопоставя на всяка форма на антисемитизъм в страната ни. Молитвата ни е всяко добро семе, което е било посято чрез този фестивал, да даде трайни добри плодове за идните поколения.